Taki mój eksperyment :) Mój syn się nim zajadał a to mi do szczęścia w zupełności wystarczy!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 3 szklanki płatków owsianych
- garść otrębów pszennych
- garść siemienia lnianego
- garść ziaren słonecznika
- garść pestek dyni
- butelka żurku
- 1/8 kostki drożdży (12g)
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy w misce na około godzinę, dwie aby płatki wchłonęły cały płyn. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Przekładamy chleb do okrągłego naczynia żaroodpornego, spryskujemy jego powierzchnię wodą, wkładamy do pieca i od razu zmniejszamy temperaturę na 180 st. Pieczemy około 70 minut. Zostawiamy na kratce do wystudzenia. Najlepszy świeżutki z miodem! Pycha..
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz