Przepis znalazłam w "Moich Smakach Życia" a, że jestem w posiadaniu białych szparagów to oczywiście, że go wypróbowałam. Oto, co z tego wyszło:
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi
- pęczek białych szparagów (0,5kg)
- kawałek wędzonego boczku - u mnie 2 grube plastry
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, papryka czerwona, cukier, sok z cytryny, olej
Piersi przekroiłam każdą na 2 kotlety i rozbiłam. W oryginale dusi się całą pierś nacinając ją tylko z wierzchu (jak kaczkę). Piersi przyprawiłam solą, pieprzem i papryką i odstawiłam do lodówki. Na dużej patelni ugotowałam, wrzucając na wrzątek, szparagi obrane i pokrojone w około 4 cm cząstki. Wodę posoliłam, pocukrowałam i pocytryniłam :) w proporcji 1:1:1 dając po jednej płaściutkiej łyżeczce wszystkiego. Gotowałam 10 minut pod przykryciem, następnie odcedziłam szparagi i odlałam wodę z gotowania (potrzeba 100ml). Na patelni podsmażyłam piersi, następnie je odłożyłam na talerzyk i podsmażyłam boczek. Na podsmażony boczek wylałam sos z gotowania szparagów i 100 ml śmietanki, dorzuciłam piersi i szparagi i dusiłam na małym ogniu do odparowania i zgęstnienia sosu. I gotowe. Lekko słodkie, lekko słone, delikatne danie.
Smacznego :)
Zobacz inne przepisy ze szparagami:
Ten przepis bierze udział w akcjach:
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń