dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

poniedziałek, 12 maja 2014

Polędwiczki z szynki przebite szparagiem

Obłędnie pyszne! Musisz spróbować!





Składniki:
  • 2 ligawki z szynki lub 1 polędwica wieprzowa
  • pęczek szparagów
  • sok z cytryny
  • przyprawy: curry, zielony pieprz, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryka czerwona
  • olej
Przygotowanie:
Polędwicę/ligawki myjemy, osuszamy i wąskim długim nożem nacinamy wgłąb 3 dziury. Mięso smarujemy na wierzchu ręcznikiem papierowym namoczonym w soku z cytryny. . W moździerzu kruszymy pieprz zielony, majeranek i tymianek. Następnie w miseczce łączymy - łyżeczkę curry i po pół łyżeczki czerwonej papryki i soli. Dodajemy rozgniecione przyprawy i dolewamy oleju aby otrzymać gęstą pastę. Szparagi pozbawiamy zdrewniałej końcówki i lekko obieramy. Na wierzchu każdej dziurki w mięsie dajemy po łyżce pasty. Mięso nadziewamy szparagami od strony nałożenia pasty. Resztą pasty smarujemy powierzchnię polędwicy z pomocą silikonowego pędzelka. Na wierzch mięsa kładziemy jeszcze parę szparagów luzem.

Odstawiamy w naczyniu żaroodpornym na noc do lodówki. Na drugi dzień podlewamy lekko wodą i wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200 st. C (termoobieg+dół). Po zagrzaniu piekarnika, w momencie jak zauważamy, że sos spod mięsa zaczyna wrzeć zmniejszamy temperaturę na 180 st. C i zmieniamy ustawienie na góra+dół. Pieczemy mięso około godziny w połowie czasu obracamy.


Podajemy z gotowanymi warzywami :) Z powstałego przy pieczeniu mięsa sosu możemy zrobić sos szałwiowy - będzie jeszcze bardziej wyrazisty, ale jak dla mnie i tak jest BOMBA!




Smacznego :)

Szparagi  


Zobacz inne przepisy ze szparagami:

http://zcharakterem.blogspot.com/search/label/Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz