Składniki:
- 2 ligawki z szynki lub 1 polędwica wieprzowa
- pęczek szparagów
- sok z cytryny
- przyprawy: curry, zielony pieprz, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryka czerwona
- olej
Polędwicę/ligawki myjemy, osuszamy i wąskim długim nożem nacinamy wgłąb 3 dziury. Mięso smarujemy na wierzchu ręcznikiem papierowym namoczonym w soku z cytryny. . W moździerzu kruszymy pieprz zielony, majeranek i tymianek. Następnie w miseczce łączymy - łyżeczkę curry i po pół łyżeczki czerwonej papryki i soli. Dodajemy rozgniecione przyprawy i dolewamy oleju aby otrzymać gęstą pastę. Szparagi pozbawiamy zdrewniałej końcówki i lekko obieramy. Na wierzchu każdej dziurki w mięsie dajemy po łyżce pasty. Mięso nadziewamy szparagami od strony nałożenia pasty. Resztą pasty smarujemy powierzchnię polędwicy z pomocą silikonowego pędzelka. Na wierzch mięsa kładziemy jeszcze parę szparagów luzem.
Odstawiamy w naczyniu żaroodpornym na noc do lodówki. Na drugi dzień podlewamy lekko wodą i wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200 st. C (termoobieg+dół). Po zagrzaniu piekarnika, w momencie jak zauważamy, że sos spod mięsa zaczyna wrzeć zmniejszamy temperaturę na 180 st. C i zmieniamy ustawienie na góra+dół. Pieczemy mięso około godziny w połowie czasu obracamy.
Podajemy z gotowanymi warzywami :) Z powstałego przy pieczeniu mięsa sosu możemy zrobić sos szałwiowy - będzie jeszcze bardziej wyrazisty, ale jak dla mnie i tak jest BOMBA!
Smacznego :)
Zobacz inne przepisy ze szparagami:
porzadny przepis
OdpowiedzUsuń