Bardzo smaczna zapiekanka całkiem jak omlet.
Składniki (na 2 osoby):
- 6 białych szparagów
- łyżka serka do kanapek śmietankowego
- łyżka kremu chrzanowego
- 1 jajko
- 1 pomidor (lub kilka koktajowych)
- sól, pieprz, cukier, łyżeczka soku z cytryny
- tarty ser żółty - 2 lub 3 łyżki - u mnie wędzony :)
- oliwa z zalewy suszonych pomidorów (opcjonalnie olej)
Białe szparagi trzeba obrać od samej główki na całej długości i oderwać zdrewniałe końcówki. Gotujemy je wrzucając na wrzątek z połową łyżeczki soli, połową łyżeczki cukru i sokiem z cytryny i gotujemy 10 minut. Odcedzamy. W dzbanku roztrzepujemy 1 jajko z łyżką serka, kremem chrzanowym i przyprawami. Dodajemy starty ser i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z zalewy suszonych pomidorów, wykładamy szparagi, obkładamy je pomidorami i zalewamy masą jajeczną. Wkładamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika (termoobieg+dół) i zapiekamy ok 15 minut. Podajemy gorące aczkolwiek na zimno dalej są pyszne :)
Bardzo smaczne byłyby również zawinięte w szynkę i dopiero zalane masą (taki przepis był moją dzisiejszą inspiracją - "Pieprz i Sól" ale jest piątek, dlatego szynkę wyrzuciłam z przepisu a dodałam krem chrzanowy dla podkręcenia smaku :)
Smacznego :)
Zobacz inne przepisy ze szparagami:
Ten przepis bierze udział w akcjach:
Podoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńlubie takie blogi
OdpowiedzUsuń