Masło ziołowe:
- 1/4 kostki masła (miękkiego lub troszkę podtopionego w mikrofali :P)
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- zioła prowansalskie, bazylia, tymianek
- malutki (!) ząbek czosnku starty drobno lub przeciśnięty przez praskę lub szczypta suszonego czosnku
Folię aluminiową dzielimy na paski dł. ok. 10 cm.
Na każdy pasek nakładamy po 4 szparagi pozbawione zdrewniałej końcówki i cieniutko obrane. Dodajemy kosteczkę masła ziołowego. Zamykamy szczelnie pakieciki i układamy na grillu.
Grillujemy ok 20 minut do miękkości. Tak wyglądają po upieczeniu :) Myślę, że można tak samo je przyrządzić w piekarniku :)
Smacznego :)
Zobacz inne przepisy ze szparagami:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Troszkę prywaty:
Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Oprócz chemii, operacji, megachemii i radioterapii czeka ją droga zagraniczna terapia... Co się u niej dzieje można śledzić na http://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sposób z zawinięciem szparagów w folię to strzał w 10! Pomoże to zachować smak szparagów, który często tracimy, gdy gotujemy je w wodzie. Masło podbije smak szparagów. Świetna propozycja na wyjątkową potrawę z grilla.
OdpowiedzUsuńfajnie napisane
OdpowiedzUsuń