Napiszę krótko. Torpeda!!!!! Zapewniam, że nie jedliście jeszcze czegoś takiego! Dodatkowo można przyrządzić w szybkowarze w 30 minut !!!
Przepis, który był bazą dla moich dzisiejszych żeberek wydrukowała mi znajoma, gdyż chciałam w końcu zrobić przyjemność mężowi i zrobić żeberka. Poszukałam i znalazłam, pochodzi on z tej strony :). Tam jednak żeberka są pieczone 2h a ja nie mam tyle czasu. Z braku tego pierwszego i składników (jak zwykle) wyszło to cudo! Strzał w 10!
Składniki:
- pasek żeberek wieprzowych
- duża cebula
- piwo Guinness (330 ml)
Marynata:
- olej
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu mielonego
- łyżeczka papryki słodkej mielonej
- łyżeczka papryki ostrej mielonej
- łyżeczka majeranku
Pikantny sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octuryżowego
- 5 łyżek ketchupu
- 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy
W dużej misce łączymy wszystkie składniki
marynaty.Mięso dzielimy na poszczególne żeberka, wkładamy do miski z marynatą, dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie obsmażamy na patelni już bez tłuszczu każde żeberko i przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. Zalewamy ją piwem i doprowadzamy do wrzenia, aby wymyć wszystkie smaki z patelni. Przelewamy do gara. Dusimy do miękkości żeberek i gotowe. Ja użyłam szybkowaru i dusiłam je 30 minut. Wyszły rozpływające się w ustach.
Do żeberek przygotowuję pikantny sos - mieszam wszystkie składniki, tak naprawdę ilość ketchupu, sosu sojowego i octu są orientacyjne, ponieważ trzeba uchwycić po prostu dobry smak :) To tak jak z doprawianiem barszczu czerwonego, tyle trzeba dodać słodyczy i kwasu aby uchwycić ten smak...
Żeberka przyrządzone w ten sposób są torpedą. Polecam na imprezę na pewno goście będą zachwyceni!
Smacznego!
Do żeberek przygotowuję pikantny sos - mieszam wszystkie składniki, tak naprawdę ilość ketchupu, sosu sojowego i octu są orientacyjne, ponieważ trzeba uchwycić po prostu dobry smak :) To tak jak z doprawianiem barszczu czerwonego, tyle trzeba dodać słodyczy i kwasu aby uchwycić ten smak...
Żeberka przyrządzone w ten sposób są torpedą. Polecam na imprezę na pewno goście będą zachwyceni!
Smacznego!
Świetne przepisy można tutaj znaleźć
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo ciekawy
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń