dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

sobota, 24 maja 2014

Krokiety z mięsem drobiowo-wołowym z rosołu

Doskonałe do barszczyku. Uwielbiam :)




Używam tu mięsa z rosołu a farsz ten jest taki sam jak w przepisie: Pierogi z mięsem wołowo-drobiowym


Składniki:
  • około 60 dag mięsa drobiowego i wołowego z rosołu w proporcji 1:1 (wołowiny musi być przynajmniej tyle co kurczaka lub więcej)
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
 Używam mięsa z rosołu. Na patelni podsmażam na maśle klarowanym cebulkę pokrojoną w kostkę i posoloną. Przepuszczam ją razem z tłuszczykiem przez maszynkę, następnie gotowane mięso. Mój farsz na pierogi doprawiam jeszcze ewentualnie solą i pieprzem i gotowe.

Ciasto na naleśniki:
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szklanka lub więcej mąki (zależnie od konsystencji)
Tu specjalistą jest mój mąż i nie da się za bardzo podać dokładnych proporcji bo to wszystko zależy od mąki, wielkości jajka - tu się zgadzam, że trzeba robić na oko do osiągnięcia właściwej konsystencji uwaga cytuję: "kleju do tapet" :) Tym, którym niewiele to mówi konsystencja ma przypominać troszkę gęstszą śmietanę kremówkę. Smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu - odrobinę oleju daję tylko przed pierwszym naleśnikiem. 

Na gotowe naleśniki nakładam farsz i zawijam. Następnie panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano na patelni. Podaję z czystym barszczem czerwonym do popicia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz