Krokiety z mięsem drobiowo-wołowym z rosołu
Doskonałe do barszczyku. Uwielbiam :)
Używam tu mięsa z rosołu a farsz ten jest taki sam jak w przepisie: Pierogi z mięsem wołowo-drobiowym
Składniki:
- około 60 dag mięsa drobiowego i wołowego z rosołu w proporcji 1:1 (wołowiny musi być przynajmniej tyle co kurczaka lub więcej)
- 2 duże cebule
- 1 marchewka
- masło klarowane
- sól, pieprz
Używam mięsa z rosołu.
Na patelni podsmażam na maśle klarowanym cebulkę pokrojoną w kostkę i
posoloną. Przepuszczam ją razem z tłuszczykiem przez maszynkę, następnie
gotowane mięso. Mój farsz na pierogi doprawiam jeszcze ewentualnie solą
i pieprzem i gotowe.
Ciasto na naleśniki:
- szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- szklanka lub więcej mąki (zależnie od konsystencji)
Tu specjalistą jest mój mąż i nie da się za bardzo podać dokładnych proporcji bo to wszystko zależy od mąki, wielkości jajka - tu się zgadzam, że trzeba robić na oko do osiągnięcia właściwej konsystencji uwaga cytuję: "kleju do tapet" :) Tym, którym niewiele to mówi konsystencja ma przypominać troszkę gęstszą śmietanę kremówkę. Smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu - odrobinę oleju daję tylko przed pierwszym naleśnikiem.
Na gotowe naleśniki nakładam farsz i zawijam. Następnie panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano na patelni. Podaję z czystym barszczem czerwonym do popicia.
Smacznego!
pieknie napsiane
OdpowiedzUsuń