Pyszne i wcale nie takie trudne :)
Składniki (na 12 sztuk):
- 0,5 kg mąki
- 280 ml ciepłego mleka
- 7g drożdży instant
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajo
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- słoik powideł
- cukier puder
Przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól i suche drożdże. Dodać jajko i połowę masła. Polowi wlewać mleko i zarabiać dodając pozostałe masło. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w misce pod ściereczką na około 1,5 h w ciepłe miejsce lub do piekarnika włączonego na 50 st. C. na termoobieg. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 12 części. Każdy kawałek lekko spłaszczamy, nakładamy na środek łyżkę powideł i zalepiamy. Układamy na dużej prostokątnej blasze łączeniem do dołu. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15-30 minut. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Są pyszne! Smacznego!
Super blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie ten blog
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję taką drożdżówkę w połączeniu z aromatyczną kawą.
OdpowiedzUsuń