Nic dodać nic ująć..
Składniki na ptysie (12 "muffinek"):
- 65 g margaryny
- 150 ml wody
- 80 g mąki
- 2 jajka
Zaczynamy
od nagrzania piekarnika do 220 st. C. termoobieg+dół. Wykonanie ciasta
jest banalne. Polega na podgrzaniu w garnku wody z margaryną i solą.
Następnie do wrzącej mieszaniny dodajemy mąkę i miksujemy robotem na
gładką masę. Po chwili ściągamy z ognia. Do gorącej masy wbijamy po
jednym jajku (prosto z lodówki) i miksujemy do uzyskania gładkiej
konsystencji. Blachę na muffiny natłuszczamy olejem z pomocą ręcznika
papierowego. Do otworów wykładamy zwilżoną w wodzie łyżką porcje ciasta -
około 1 łyżka na 1 otwór :)
Wkładamy od razu do
piekarnika na środkową półkę i pieczemy 18 minut. Po tym czasie
wyciągamy ptysie, przekrawamy i wkładamy z powrotem do pieca na góra 5
minut (trzeba obserwować, żeby się nie przypiekły!), aby w środku były
też chrupiące. Wyciągamy i studzimy. Następnie nadziewamy masą budyniową.
Masa budyniowa, składniki:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 750 ml mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
Krem budyniowy: Do garnka wrzucamy porcję masła, zalewamy 2 szklankami
mleka i wsypujemy 4 łyżki cukru. Zagotowujemy. W osobnym naczyniu
rozpuszczamy 2 budynie w 1 szklance mleka i tą mieszankę wlewamy na
wrzące mleko z masłem i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy chwilkę
aby mąka straciła surowy smak.
Teraz
wystarczy poczekać chwilę aż masa wystygnie i nafaszerować ptysie. Gotowe posypujemy cukrem pudrem :) Pyszotka!
Smacznego!
Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
Świetna propozycja
OdpowiedzUsuń