Mini serniczki brzoswiniowe z truskawkami
Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zrobione na śmietanie ale są fajnie kwaskowate jak typowe serniczki na zimno.
Składniki:
- 400g śmietany 12%
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- Okrągłe biszkopty
- Łyżeczka żelatyny
- Truskawki i gorzka czekolada do dekoracji
Galaretkę (użyłam brzoskwiniowej i dała bardzo fajny efekt) rozpuszczam w szklance gorącej wody, rozprowadzam w jeszcze gorącej żelatynę i odstawiam do wystygnięcia. Gdy galaretka jest już chłodna wstawiam ją do lodówki by trochę stężała. Następnie przygotowuję silikonowe foremki na muffinki, na dno każdej wkładam po biszkopcie. W wysokim naczyniu miksuję śmietanę z tężejącą galaretką i szybko wykładam do foremek, ponieważ masa szybko tężeje. Na wierch wykładam posiekane truskawki i startą gorzką czekoladę. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz