Składniki (na 12 szt):
Suche:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 100g stopionego masła lub margaryny
- 1 mała cebula - w kosteczkę
- 100g wędliny - w kosteczkę (podsmażona razem z cebulką)
- pół małej papryki - w kosteczkę
- 80g sera żółtego - w kosteczkę
- 12 oliwek - pokrojonych w poprzek na 2 częśći
W osobnym naczyniu mieszam dokładnie wszystkie mokre, następnie przelewam je do miski z pozostałymi składnikami i mieszam niedbale tylko do połączenia ciasta!
Blachę do muffinek wypełniam silikonowymi papilotkami - są najlepsze, ponieważ do papierowych ciasto się przyklei i będzie się źle jadło. Wypełniam ciastem wszystkie papilotki - wychodzi po ok 2 łyżki na każdą foremkę. Ja robię to tak, że nakładam najpierw po 1 łyżce do każdej a potem równo rozdzielam pozostałe ciasto.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st C, grzanie góra+dół, na drugą od dołu półkę i piekę 25-30 minut.
Podaję lekko ciepłe.
Smacznego :)
Ale fajny przepis... będę musiała wypróbować!;)
OdpowiedzUsuńNie moge sie zabrac za wytrawne muffinki!
OdpowiedzUsuńA takie a la pizza chyba spelniaja wszystkie warunki!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl