dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

środa, 27 maja 2015

Burrito z kurczakiem i sosem guacamole

Znalezione na www.alemeksyk.eu polecam :)

Składniki:

  • opakowanie tortilli pszennych
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 woreczek ryżu
  • pół puszki pomidorów w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • żółta papryka
  • kumin, kolendra świeża i suszona 
  • 200 ml bulionu
  • pieprz, sól - do smaku
  • sos meksykański (w słoiku np Dawtona albo Pudliszki :))
Składniki do guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała cebula czerowna
  • limonka
  • mały pomidor
  • świeża kolendra
  • sól, kumin i kolendra zmielona w moździerzu
Kurczaka kroimy wzdłuż na cieńsze kotlety. Marynujemy w kolendrze, kuminie, soli, pieprzu i oleju. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni grillowej, studzimy, kroimy w plasterki.
Na zwykłej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ryż. Podsmażamy do momentu otrzymania piasku, stale mieszając. Dodajemy zioła - kolendrę i kumin rozdrobnione w moździerzu. Po 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory i około 200 ml bulionu. Przykrywamy i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy pół puszki kukurydzy i pół puszki fasoli czerwonej. Mieszamy.
Paprykę kroimy w kostkę.
Guacamole: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy.

Na placek tortilli układamy na środku 2 łyżki ryżu, na to paprykę i plasterki kurczaka. Wszystko smarujemy guacamole i zawijamy jak gołąbki. Suchą patelnię grillową rozgrzewamy. Układamy 2 tortille złożeniem do dołu, dociskamy talerzem i smażymy około 1,5-2 minut. Następnie przewracamy na drugą stronę i również dociskamy talerzem.
Podajemy z sosem meksykańskim :)

3 komentarze:

  1. to buritto jest świetnym pomysłem na "obiad" na piknik. łatwo można je zabrać na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Ja zazwyczaj robię zwykłe tortille, ale muszę wyprobować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń