Medaliony wieprzowe w boczku
Jadłam to danie u cioci mojego męża i bardzo mi zasmakowało. Zdobyłam przepis i oczywiście go trochę zmodyfikowałam z braku paru składników :) i wyszło równie pyszne!
Składniki (na 2 porcje):
- 300g zielonej fasolki szparagowej
- 1 polędwica wieprzowa
- boczek w plastrach
- szklanka mleka
- 1 cebula (mała)
- łyżka mąki
- łyżka masła klarowanego
- 50g startego sera wędzonego (w oryginale ser pleśniowy np gorgonzola)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, tymianek
Fasolkę obieramy, kroimy na pół i gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Polędwicę kroimy na 1 cm medaliony i każdy z nich obwijamy boczkiem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na dużym ogniu każdy medalion z boczkiem z obu stron i przekładamy do naczynia. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę z solą na złoto (możliwe, że trzeba będzie dodać trochę tłuszczu) i podlewamy mlekiem zmieszanym z łyżką mąki. Zmniejszamy ogień, dodajemy starty ser i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowym sosem zalewamy medaliony i posypujemy posiekaną pietruszką. Pieczemy około 30 minut w 200 st. C. Pod koniec można otworzyć naczynie aby bardziej zrumienić wierzch.
Smacznego :)
niesamowity przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń