Składniki
- 3 papryki, opcjonalnie cebule jak braknie papryk :)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 150g ryżu
- koncentrat pomidorowy
- duża cebula
- sól, pieprz, papryka
- 2 szkl mleka
- 2 łyżki mąki
- 1/4 kostki masła
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie
Gotujemy ryż trochę krócej niż na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, solimy i szklimy na oleju. Mięso mielimy i przyprawiamy, wrzucamy ostudzoną cebulę z tłuszczem, ryż i łyżkę koncentratu pomidorowego.
Robimy sos beszamelowy. W rondelku zagotowujemy mleko. Na patelni roztapiamy masło zasypujemy mąką mieszamy i delikatnie dolewamy gorące mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do papryki dajemy po łyżce sosu - smarujemy ją od wewnątrz i na to farsz. Ja oczywiście wcześniej zużyłam pół papryki i z braku laku musiałam poratować się cebulami :) Wydrążyłam je i napełniłam farszem. Na wierzch dajemy jeszcze po chochli sosu beszamelowego i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy godzinę w 190 st. C
PS: Na wierzch możemy pod koniec pieczenia zetrzeć ser tarty. Najlepiej piec pod folią aluminiową - pod koniec odkrywając. Cebula wyszła pyszna ale za twarda. trzeba ją chwilę sparzyć wrzątkiem :)
Podajemy z sałatką.
Smacznego!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Troszkę prywaty:
Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Oprócz chemii, operacji, megachemii i radioterapii czeka ją droga zagraniczna terapia... Co się u niej dzieje można śledzić na http://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
no pychotka
OdpowiedzUsuń