Składniki na ciasto mojej babci Zosi (na dużą blachę piekarnikową):
- 1/4 kostki drożdży (ja dzielę sobie świeżą kostkę na 8 wtedy jak z mniejszej porcji to biorę jeden kawałek jak z całej porcji to 2 a resztę mrożę :))
- 1 łyżka cukru
- szklanka wody (można użyć mleka)
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- mąki ile zabiorą składniki (około 2,5-3 szklanki wychodzą)
Wkruszam drożdże do miski, zasypuję cukrem, zalewam bardzo ciepłą wodą i sypię trochę mąki (łyżkę, dwie). Mieszam i odstawiam aż drożdże ładnie zaczną pracować - zaczną się pienić i rosnąć. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie aksamitne i dużo lepsze w smaku. Po tym czasie dodaję kolejno resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam znowu na chwilkę.
Ciasto rozprowadzam na blasze piekarnikowej, nakłuwam gęsto widelcem i wstawiam do rozgrzanego na maksymalną moc piekarnika (góra/dół). podpiekam do momentu aż ciasto będzie lekko rumiane. Wystawiam blachę z piekarnika i smaruję ketchupem, koncentratem. Sypię oregano i daję kolejno - ser, dodatki, ser :) Wstawiam ponownie do piekarnika i piekę do rozpuszczenia sera.
Smacznego :)
dużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńPrzepis babci jest idealny
OdpowiedzUsuń