Wykonanie jest banalnie proste. Ziemniaka dokładnie myjemy (możemy obrać) i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie wykładamy na papierze do pieczenia tak, aby żaden plasterek się ze sobą nie stykał i skrapiamy każdy chips lekko oliwą. Solimy, możemy dodać przyprawy jakie tylko chcemy. Wkładamy do mikrofalówki na największą moc na około 5 minut. Od drugiej minuty musimy kontrolować nasze chipsy, ponieważ na środku papieru będą robić się szybciej. Wyciągamy wtedy papier, przewracamy każdego chipsa na drugą stronę i możemy również pozamieniać je miejscami (te, które były w środku - dać na zewnątrz :)) Włączamy dalej mikrofalówkę i co 30 sekund zaglądamy do naszych chipsów. Gotowe wykładamy do miseczki i pałaszujemy!
Smacznego!
PS: źródło inspiracji.. yt! :)
Fajny pomysł - i jaki zdrowy! Dla mnie maniaka chipsowego w sam raz :)
OdpowiedzUsuńJaki cel kulinarny ma zaglądanie co 30 sekund do mikrofali? :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńpo domowemu
OdpowiedzUsuń