Składniki (na 8 sztuk):
- kubeczek (200g) śmietany 30%
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżeczka żelatyny
- groszek ptysiowy
- borówki amerykańskie do dekoracji
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Dodajemy łyżeczkę żelatyny i odstawiamy do lodówki do częściowego stężenia. Gdy jest już dosyć gęsta ubijamy kremówkę i stopniowo dodajemy po łyżce galaretki. Po dodaniu całej galaretki ja dodaję jeszcze jogurt naturalny aby przełamać słodki smak. Następnie szybko napełniamy silikonowe foremki, bo krem bardzo szybko tężeje! Na dno silikonowych foremek na muffiny wykładamy groszek ptysiowy, na to krem (można żeby było ładniej szprycą - ja nie zdążyłam :)) i dekorujemy z wierzchu groszkiem i borówkami. Odstawiamy do lodówki i za pół godziny możemy już się częstować. Pyszotka!
Wybierasz herbatę czy kawę?
Smacznego!
fajnie napisane
OdpowiedzUsuń