dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Strucla makowa Lucy

Najlepsza na własnej masie makowej, ale na gotowej równie pyszna! Bardzo łatwa w przygotowaniu. Zapraszam.

 


Składniki (na 2 strucle):
  • ok 0,5 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 jaja
  • 15 dag stopionej margaryny
 dodatkowo
  • własna masa makowa
       lub
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100g skórki pomarańczowej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki otrębów owsianych
     plus jajko do posmarowania

 Wykonanie.
Drożdże zasypać cukrem i zalać mocno ciepłym mlekiem. Rozpuścić i dodać trochę mąki. Całość wymieszać i pozostawić chwilę aby drożdże zaczęły pracować.
Roztopić margarynę i pozostawić do lekkiego ostudzenia.Pozostałą mąkę wsypać do miski. Dodać pracujące drożdże, margarynę i jajka, Wyrobić na gładkie ciasto. Może wystąpić konieczność dosypania mąki ale należy robić to ostrożnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość 1-1,5 h.

Masa makowa.
Najlepsza domowa ale dla zalatanych dobrym rozwiązaniem jest użycie kupnej ale po delikatnym podrasowaniu :) Polecam dodać dwa starte jabłka, trochę masła, otręby i kaszę mannę aby wchłonęły nadmierną wilgoć z jabłek.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i wywałkować prostokąty. Masę wyłożyć na ciasto pozostawiając z każdej strony po 2 cm. Zawijać rolady i kłaść na papier do pieczenia łączeniem do dołu.

Piec w temperaturze 180 stopni C. około 45-55 minut. Należy obserwować ciasto aby się za bardzo nie spiekło z góry. Zalecam najpierw góra dół potem sam dól. Cisto sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.


Smacznego!
Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

12 komentarzy:

  1. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie się czyta twoje wpisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przestać ciągle obserwować wszystkie blogi kulinarne, Twój jest kolejnym, przy którym zrobiłem się autentycznie głodny :D Świetnie wyszło, wygląda bardzo apetycznie i oczywiście ukłony za podzieleniem się przepisem <3 Fajniutki blog, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zerknąłem z ciekawości, ponieważ poszukuję inspiracji na najbliższe przyjęcie. Sam nie przepadam za makiem, ale muszę przyznać, że strucla wygląda bardzo okazale. Gratuluję ręki do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć nie przepadam za makiem, muszę przyznać, że prezentuje się bardzo ładnie. Może w tym wydaniu bym się przekonał, kto wie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten wpis jest bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne