dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Strucla makowa Lucy

Najlepsza na własnej masie makowej, ale na gotowej równie pyszna! Bardzo łatwa w przygotowaniu. Zapraszam.

 


Składniki (na 2 strucle):
  • ok 0,5 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 jaja
  • 15 dag stopionej margaryny
 dodatkowo
  • własna masa makowa
       lub
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100g skórki pomarańczowej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki otrębów owsianych
     plus jajko do posmarowania

 Wykonanie.
Drożdże zasypać cukrem i zalać mocno ciepłym mlekiem. Rozpuścić i dodać trochę mąki. Całość wymieszać i pozostawić chwilę aby drożdże zaczęły pracować.
Roztopić margarynę i pozostawić do lekkiego ostudzenia.Pozostałą mąkę wsypać do miski. Dodać pracujące drożdże, margarynę i jajka, Wyrobić na gładkie ciasto. Może wystąpić konieczność dosypania mąki ale należy robić to ostrożnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość 1-1,5 h.

Masa makowa.
Najlepsza domowa ale dla zalatanych dobrym rozwiązaniem jest użycie kupnej ale po delikatnym podrasowaniu :) Polecam dodać dwa starte jabłka, trochę masła, otręby i kaszę mannę aby wchłonęły nadmierną wilgoć z jabłek.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i wywałkować prostokąty. Masę wyłożyć na ciasto pozostawiając z każdej strony po 2 cm. Zawijać rolady i kłaść na papier do pieczenia łączeniem do dołu.

Piec w temperaturze 180 stopni C. około 45-55 minut. Należy obserwować ciasto aby się za bardzo nie spiekło z góry. Zalecam najpierw góra dół potem sam dól. Cisto sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.


Smacznego!
Wigilia 2014Świąteczne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz