Najlepsza na własnej masie makowej, ale na gotowej równie pyszna! Bardzo łatwa w przygotowaniu. Zapraszam.
Składniki (na 2 strucle):
- ok 0,5 kg mąki
- 15 dag cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 2 jaja
- 15 dag stopionej margaryny
- własna masa makowa
- 850 g gotowej masy makowej
- 2 kwaśne jabłka
- 100g skórki pomarańczowej
- łyżka masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki otrębów owsianych
Wykonanie.
Drożdże zasypać cukrem i zalać mocno ciepłym mlekiem. Rozpuścić i dodać trochę mąki. Całość wymieszać i pozostawić chwilę aby drożdże zaczęły pracować.
Roztopić margarynę i pozostawić do lekkiego ostudzenia.Pozostałą mąkę wsypać do miski. Dodać pracujące drożdże, margarynę i jajka, Wyrobić na gładkie ciasto. Może wystąpić konieczność dosypania mąki ale należy robić to ostrożnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość 1-1,5 h.
Masa makowa.
Najlepsza domowa ale dla zalatanych dobrym rozwiązaniem jest użycie kupnej ale po delikatnym podrasowaniu :) Polecam dodać dwa starte jabłka, trochę masła, otręby i kaszę mannę aby wchłonęły nadmierną wilgoć z jabłek.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i wywałkować prostokąty. Masę wyłożyć na ciasto pozostawiając z każdej strony po 2 cm. Zawijać rolady i kłaść na papier do pieczenia łączeniem do dołu.
Piec w temperaturze 180 stopni C. około 45-55 minut. Należy obserwować ciasto aby się za bardzo nie spiekło z góry. Zalecam najpierw góra dół potem sam dól. Cisto sprawdzamy patyczkiem. Studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
Brawa dla autora tego tekstu !
OdpowiedzUsuńDoskonały wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że fajny wpis, ale tego nie zrobię, bo ten wpis to prawdziwa petarda!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńMuszę przestać ciągle obserwować wszystkie blogi kulinarne, Twój jest kolejnym, przy którym zrobiłem się autentycznie głodny :D Świetnie wyszło, wygląda bardzo apetycznie i oczywiście ukłony za podzieleniem się przepisem <3 Fajniutki blog, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZerknąłem z ciekawości, ponieważ poszukuję inspiracji na najbliższe przyjęcie. Sam nie przepadam za makiem, ale muszę przyznać, że strucla wygląda bardzo okazale. Gratuluję ręki do wypieków :)
OdpowiedzUsuńWow! Strucla wygląda przeapetycznie, brawo!
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za makiem, muszę przyznać, że prezentuje się bardzo ładnie. Może w tym wydaniu bym się przekonał, kto wie :)
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń