Prosty torcik z użyciem blatu bezowego. Poezja smaku.
Spód biszkoptowy:
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukr
-
50 g mąki pszennej
-
20 g mąki ziemniaczanej
- kopiasta łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać porcjami cukier, następnie żółtka. Do powstałej masy przesiać mąki z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy około 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni C na termoobiegu na drugiej półce od dołu przez około 20-30 minut. Wyciągnąć i wystudzić.
Mus czekoladowy:
- 200g śmietany 36%
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka cukru pudru
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Trochę ostudzić. Następnie w wysokim, metalowym naczyniu ubić kremówkę, dodać cukier i stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając.
Blat bezowy:
- 2 białka
- 100 g cukru kryształu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier a na koniec łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gotową masę nakładamy łyżką lub szprycą na papier do pieczenia formując koło o średnicy równej średnicy naszej tortownicy (można lekko odrysować ołówkiem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy lekko uchylone drzwiczki piekarnika. Suszymy bezę około30-45 minut. Musimy sprawdzać poziom wysuszenia.
Wykonanie:
Gotowy spód lekko nasączamy mocną kawą. Nakładamy mus czekoladowy i całość przykrywamy blatem bezowym. Ciasto najlepiej przechowuje się w kartonie (takim na ciasto) na balkonie. Mus czekoladowy wymaga niskiej temperatury. Możemy przechowywać w lodówce ale nigdy nie zamykamy tego tortu szczelnie, ponieważ beza się rozmoczy. Smacznego :)
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńale bym pochloneła cały duzy kawałek :) pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję ;-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale, pysznie musiał się te warstwy komponować :)
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda ten torcik.
OdpowiedzUsuńTen torcik to rewelacyjna propozycja do kawy.
OdpowiedzUsuń