Nie znam osoby, która nie lubiłaby karpatki. Jej wykonanie nie jest trudne ale pieczenie dwóch placków raz w takiej raz w innej temperaturze no nie łudźmy się czasochłonne jest.. A tutaj nie namęczymy się ani z ciastem ani z kremem! Wybaczcie ale "karpatka" na krakersach to nie jest karpatka! Ptyś musi być i już :) Znakomita opcja na imprezę. Wykonanie tego ciasta jest tak banalne jak składniki :) Jak zapowiadałam nie namęczymy się, ponieważ kremu się nie miksuje!
Składniki (na blachę 24x24 cm):
- 2 opakowania groszku ptysiowego
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 750 ml mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
Teraz wystarczy blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, wysypać dno groszkiem ptysiowym, na to wylać gorącą masę budyniową i na to wysypać wierzchnią warstwę groszku.Dociskamy groszek aby się lekko wbił w budyń i zostawiamy na wierzchu do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Jest pyyyszne!
PS: Można również zrobić wersję z biszkoptami na dole i groszkiem na górze, ta wersja również jest bardzo smaczna ale moja mama mówi, że bardziej mdła. Niemniej jednak również pięknie się prezentuje :)
PS2: Możemy zrobić krem budyniowy spieniając masło i wmiksując w niego budyń ale moje wersja jest naprawdę klasyką najlepszą na świecie. Naprawdę gorąco polecam bo ani 5 minut i pyszny deser gotowy :)
Smacznego!
Ale pomysł. Super :-) pisze się na taką wersję :-)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło jak do mnie zajrzysz http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Brzmi faktycznie prosto i szybko, pomysł na pewno bardzo ciekawy i wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPyszna karpatka, sama bym lepszej nie zrobiła!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł
OdpowiedzUsuńCzy budyń nie jest zbyt gesty by rozsmarować na groszku który się jednak rusza
OdpowiedzUsuńTen wpis jest bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńCzy ten krem musi być gorący ? Jeśli nie to można kupić gotowy krem do karpatki bez gotowania wtedy bedzie jeszcze szybciej wystarczy wymieszać proszek z mlekiem zimnym👍przepis super
OdpowiedzUsuńW składnikach nie ma mąki a w robieniu jest napisane aby dluzej gotować aby mąka straciła surowy smak?
OdpowiedzUsuńAby budyń stracił mączny posmak. W budyniu jest skrobia ziemniaczana i mąka pszenna, to o nie chodzi.
Usuńudany przepis
OdpowiedzUsuńZnalazłam ten przepis, bo szukałam ekspresowego ciasta:) Mega łatwe w przygotowaniu. Składniki proste. Groszek ptysiowy, gdyby ktoś poszukiwał, jest w Lidlu.
OdpowiedzUsuńRobiłam z suchych ptysiow z firmy "brzeg" z kremem bez gotowania tylko na mleku.wyszlo ekstra.mozna je też nadziać tym kremem.
OdpowiedzUsuń