Składniki:
- kg żeberek
- sos sojowy
- ketchup
- czosnek
- miód
- sok z cytryny
W naczyniu żaroodpornym układamy podzielone na porcje żeberka (po 1 kostce na porcję). Wylewamy na nie marynatę i wkładamy do lodówki na noc od czasu do czasu przewracamy żeberka, aby marynata dobrze wsiąknęła w całe mięso.
Piec nagrzewamy do 180 st. C (góra/dół) po czym wkładamy żeberka w tym naczyniu, w którym się marynowały, zostawiając marynatę w naczyniu. Po wstawieniu od razu zmniejszamy grzanie do 160 st. C i pieczemy bez przykrycia przez około 1,5 h od czasu do czasu przewracając mięso. Po tym czasie zwiększamy temperaturę z powrotem na 180 st C. i pieczemy jeszcze 30 minut aby skórka ładnie się przyrumieniła.
Mięso wychodzi idealnie upieczone, lekko suche zupełnie jak z grilla!
Są naprawdę smaczne a nawet na drugi dzień odgrzewane w garnku podlane sosem z pieczenia dla mnie jeszcze smaczniejsze - bo bardziej soczyste :)
Smacznego!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Troszkę prywaty:
Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Oprócz chemii, operacji, megachemii i radioterapii czeka ją droga zagraniczna terapia... Co się u niej dzieje można śledzić na http://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
no supcio
OdpowiedzUsuń