Znalazłam przepis na to ciasto przypadkiem w sumie na zszywce a oryginalny przepis pochodzi ze strony http://rzeczkobieca.pl/ciasto-kokosowe-bez-jajek-tluszczu/
Wg przepisu proporcje są na blachę średnicy 18 cm i piecze się 30 minut. Ja przliczyłam proporcje na moją tortownicę 22 cm i niestety nie piekło się 30 minut a godzinę :) Myślę, że spokojnie można by zrobić je z tej mniejszej porcji ale podam taką z jakiej robiłam..
Składniki:
- 170 g wiórek kokosowych
- 285 g mąki
- 350 g cukru
- 450 ml mleka
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Składniki na polewę
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- dodatkowo płatki migdałowe
Polewa - rozpuszczamy w mikrofalówce czekoladę dodajemy mleko i mieszamy. Przyozdabiamy ciasto polewą i płatkami migdałowymi
Smacznego!
Chętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńrewelka wpis
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń