dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Mini domki z piernika

Zachwyciły mnie! Są słodkie i bardzo ciekawe.




To te domki naprowadziły mnie na przepis na moim zdaniem najlepsze pierniczki (szczegóły tutaj Pierniczki - najlepsze! ). Roboty z nimi dużo ale efekt piorunujący :) Szablony do wycinania możecie znaleźć TUTAJ i zapraszam do bloga autorki tych domków KLIK ;) )

Przepis na domki ten sam co na pierniczki, czyli:

Składniki (na 2 blaszki ciastek):
  • 250 g mąki
  • 100 g miodu
  • 60 g cukru kryształu
  • 60 g margaryny
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
 Do miski wsypujemy mąkę i sodę. W garnku rozgrzewamy miód, cukier, przyprawę do piernika i margarynę. Ciepłą mieszankę wlewamy do mąki i szybko wyrabiamy (ja zrobiłam to łyżką). Nie dosypujemy mąki! Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 15-25 minut. Wałkujemy podsypując minimalnie mąką na grubość 2-3mm. Wykrawamy ciasta. Wykładamy na blaszki z papierem do pieczenia. Pieczemy 4-5 minut w 180 st. C. (grzanie góra/dół). Trzeba sprawdzać, żeby nie spalić. Co ważne zaraz po upieczeniu trzeba sprawdzić czy otwory na drzwiczki (tam, gdzie wchodzi filiżanka) są wystarczająco szerokie i w razie czego delikatnie je poszerzyć nożem, gdyż po wystygnięciu pierniki stwardnieją i się połamią przy pierwszej próbie ingerencji :)Pozostawiamy na kratce do wystudzenia.Najlepiej lukrować na drugi dzień. Do pierników zwykło się używać lukier królewski jednak ja ze względu na alergię syna na surowe jajo używam klasycznego lukru z cukru pudru, wody i soku z cytryny. Trzeba zrobić bardzo gęsty lukier i na kombinowane sklejać po każdej ściance.

Smacznego!
Słodki PrezentKorzenne przysmakiWigilia 2014 Świąteczne słodkości!

3 komentarze:

  1. Witam.Ile wyjdzie domkow z tej ilosci produktow?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to mam szczescie,gdzie nie napisze komentarz to czekam i czekam,predzej sie smierci doczekam niz odpowiedzi.No ,ale skoro znowu tu jestem to mam jeszcze jedno pytanie(moze do grudnia uzyskam odpowiedz) ile wczesniej (mam na mysli oczywiscie Swieta)nalezy upiec te pierniczki,zeby na Wigilie byly miekkie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pisze znowu z nadzieja,ze jednak ktos odpowie.Napisalam pytanie na stronie skad pochodzi przepis www.caketime ale tam tez nikt nie odpowiada,wyglada na to ,ze wszyscy porzucili swoje blogi.

    OdpowiedzUsuń