dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

czwartek, 22 maja 2014

Pierogi z mięsem drobiowo-wołowym z rosołu

Bardzo dobre, a dzięki towarzystwu drobiu są delikatniejsze niż na samej wołowinie.


Składniki:
  • około 60 dag mięsa drobiowego i wołowego z rosołu w proporcji 1:1 (wołowiny musi być przynajmniej tyle co kurczaka lub więcej)
  • 2 duże cebule
  • 1 marchewka
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
 Używam mięsa z rosołu. Na patelni podsmażam na maśle klarowanym cebulkę pokrojoną w kostkę i posoloną. Przepuszczam ją razem z tłuszczykiem przez maszynkę, następnie gotowane mięso. Mój farsz na pierogi doprawiam jeszcze ewentualnie solą i pieprzem i gotowe.

Ciasto pierogowe przyrządzam wg tego przepisu.

Ciasto wałkuję na grubość 1,5-2mm i wykrawam kółka. Lepię pierogi i wrzucam partiami na osolony wrzątek. Gotuję na małym ogniu 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładam na talerz tak, aby się ze sobą nie stykały. Te, które będę jeść zostawiam na talerzu zaś te, które chcę zamrozić smaruję pędzelkiem cienko olejem. Zostawiam do wystudzenia.

Pierogi do zamrożenia układam w pojemniku na płasko, bądź w rządku. Między kolejnymi powierzchniami oddzielam je folią aluminiową.
 

Smacznego!

3 komentarze:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne