Składniki:
- około 60 dag mięsa drobiowego i wołowego z rosołu w proporcji 1:1 (wołowiny musi być przynajmniej tyle co kurczaka lub więcej)
- 2 duże cebule
- 1 marchewka
- masło klarowane
- sól, pieprz
Ciasto pierogowe przyrządzam wg tego przepisu.
Ciasto wałkuję na grubość 1,5-2mm i wykrawam kółka. Lepię pierogi i wrzucam partiami na osolony wrzątek. Gotuję na małym ogniu 2 minuty od wypłynięcia pierogów. Wykładam na talerz tak, aby się ze sobą nie stykały. Te, które będę jeść zostawiam na talerzu zaś te, które chcę zamrozić smaruję pędzelkiem cienko olejem. Zostawiam do wystudzenia.
Pierogi do zamrożenia układam w pojemniku na płasko, bądź w rządku. Między kolejnymi powierzchniami oddzielam je folią aluminiową.
Smacznego!
ja też chętnie zjem:)
OdpowiedzUsuńno ciekawie napisane
OdpowiedzUsuńTe pierożki wyglądają bardzo apetycznie. Super przepis.
OdpowiedzUsuń