dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

piątek, 8 sierpnia 2014

Pieczona pierś z kaczki z sosem borówkowym

Przepis wyśmienity i zarazem naprawdę łatwy! Kaczka jest soczysta, skórka chrupiąca a sos obłędny :) Znalezione tutaj :)



Składniki na 2 osoby:
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • pół szklanki borówki ametykańskiej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 pomarańcza
 Wykonanie:
Pierś nacieramy dokładnie solą, pieprzem i majerankiem. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Na suchej, gorącej, teflonowej patelni smażymy piersi najpierw od strony skóry -8 minut, następnie z drugiej strony 4 minuty. Pod koniec smażenia tej strony nakładamy na skórkę 1 łyżeczkę miodu. Gdy kaczka jest już usmażona przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego, przykrywamy plasterkami pomarańczy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 4 minuty. Podczas, gdy kaczka się piecze, my zajmujemy się przyrządzeniem sosu. Na patelni pozostawiamy 2 łyżki wytopionego z piersi tłuszczu. Na patelnię nakładamy 2 łyżeczki miodu, zasmażamy, podlewamy winem i wysypujemy borówki. Sos redukujemy.
Wracamy do kaczki - po upływie tych 4 minut przekładamy pierś na blat i owijamy ją szczelnie w folię aluminiową. Tak ma leżeć kolejne 4 minuty. Po tym czasie kroimy na plasterki, polewamy sosem i podajemy.

Pierś jest soczysta, mięso jest lekko różowe ale nie jest surowe. Jest naprawdę wyborna!

Smacznego!

  Błękitne skarby lata!

1 komentarz:

  1. Pyszne i wykwintne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń