Składniki na 2 osoby:
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- pół szklanki borówki ametykańskiej
- 3 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz, majeranek
- 1 pomarańcza
Pierś nacieramy dokładnie solą, pieprzem i majerankiem. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Na suchej, gorącej, teflonowej patelni smażymy piersi najpierw od strony skóry -8 minut, następnie z drugiej strony 4 minuty. Pod koniec smażenia tej strony nakładamy na skórkę 1 łyżeczkę miodu. Gdy kaczka jest już usmażona przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego, przykrywamy plasterkami pomarańczy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 4 minuty. Podczas, gdy kaczka się piecze, my zajmujemy się przyrządzeniem sosu. Na patelni pozostawiamy 2 łyżki wytopionego z piersi tłuszczu. Na patelnię nakładamy 2 łyżeczki miodu, zasmażamy, podlewamy winem i wysypujemy borówki. Sos redukujemy.
Wracamy do kaczki - po upływie tych 4 minut przekładamy pierś na blat i owijamy ją szczelnie w folię aluminiową. Tak ma leżeć kolejne 4 minuty. Po tym czasie kroimy na plasterki, polewamy sosem i podajemy.
Pierś jest soczysta, mięso jest lekko różowe ale nie jest surowe. Jest naprawdę wyborna!
Smacznego!

Pyszne i wykwintne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuń