dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

sobota, 17 maja 2014

Ekspresowa prawdziwa karpatka! Bez pieczenia!!!

To jest hit wszech czasów! I najlepsze, że chyba mało kto na ten pomysł wpadł a jest tak banalny i daje w efekcie prawdziwą karpatkę.. przepychota!

Nie znam osoby, która nie lubiłaby karpatki. Jej wykonanie nie jest trudne ale pieczenie dwóch placków raz w takiej raz w innej temperaturze no nie łudźmy się czasochłonne jest.. A tutaj nie namęczymy się ani z ciastem ani z kremem! Wybaczcie ale "karpatka" na krakersach to nie jest karpatka! Ptyś musi być i już :) Znakomita opcja na imprezę. Wykonanie tego ciasta jest tak banalne jak składniki :) Jak zapowiadałam nie namęczymy się, ponieważ kremu się nie miksuje!

Składniki (na blachę 24x24 cm):
  • 2 opakowania groszku ptysiowego
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 750 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru 
Krem budyniowy: Do garnka wrzucamy porcję masła, zalewamy 2 szklankami mleka i wsypujemy 4 łyżki cukru. Zagotowujemy. W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2 budynie w 1 szklance mleka i tą mieszankę wlewamy na wrzące mleko z masłem i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy chwilkę aby mąka straciła surowy smak.  
Teraz wystarczy blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, wysypać dno groszkiem ptysiowym, na to wylać gorącą masę budyniową i na to wysypać wierzchnią warstwę groszku.Dociskamy groszek aby się lekko wbił w budyń i zostawiamy na wierzchu do przestygnięcia. Gdy masa przestygnie ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Jest pyyyszne!



PS: Można również zrobić wersję z biszkoptami na dole i groszkiem na górze, ta wersja również jest bardzo smaczna ale moja mama mówi, że bardziej mdła. Niemniej jednak również pięknie się prezentuje :)



PS2: Możemy zrobić krem budyniowy spieniając masło i wmiksując w niego budyń ale moje wersja jest naprawdę klasyką najlepszą na świecie. Naprawdę gorąco polecam bo ani 5 minut i pyszny deser gotowy :)

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ale pomysł. Super :-) pisze się na taką wersję :-)

    Będzie mi miło jak do mnie zajrzysz http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi faktycznie prosto i szybko, pomysł na pewno bardzo ciekawy i wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna karpatka, sama bym lepszej nie zrobiła!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy budyń nie jest zbyt gesty by rozsmarować na groszku który się jednak rusza

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten wpis jest bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ten krem musi być gorący ? Jeśli nie to można kupić gotowy krem do karpatki bez gotowania wtedy bedzie jeszcze szybciej wystarczy wymieszać proszek z mlekiem zimnym👍przepis super

    OdpowiedzUsuń
  7. W składnikach nie ma mąki a w robieniu jest napisane aby dluzej gotować aby mąka straciła surowy smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby budyń stracił mączny posmak. W budyniu jest skrobia ziemniaczana i mąka pszenna, to o nie chodzi.

      Usuń

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne