Przepyszne.. Podczas gdy za oknem zimno i pada potrafią stworzyć w domu klimat rodzinnego ogniska :)

Takie pieczonki nauczyła mnie robić koleżanka i takie zdecydowanie najbardziej mi smakują.Sekretem udanej potrawy jest boczek wędzony, który nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki (na 2 osoby):
- 3 duże ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 2 kiełbaski śląskie
- 100g boczku wędzonego pokrojonego w kosteczkę
- 2,3 liście białej kapusty
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- plaster smalcu
Pieczonki wkładamy do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Po około 10 minutach zmniejszamy na 180 st. C. i pieczemy do miękkości. Pieczonki muszą długo spędzić w piekarniku (tak jak i na ognisku :)) aby były dobre. Na takie proporcje minimum godzinę, półtorej.
Smacznego!
Dla mnie musi być burak i cebula. Zdecydownie mniej mięsa więcej ziemniaków :P
OdpowiedzUsuńSuper ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńniesamowity przepis dziekik
OdpowiedzUsuń