Zrobiłam aż 1 słoik ale na próbę zrobiłam również w tej zalewie cukinię i marchewkę. Już nie mogę się doczekać rezultatów!
Składniki (proporcje te, które dostałam od znajomej)
- 2,5 kg ogórków
- słoiki litrowe z zakrętkami
- gorczyca
- liście selera
- 2 cebule pokrojone w plastry
- 1 szklanka octu
- 6 szklanek wody
- 2,5 szklanki cukru (polecam dać mniej bo wychodzą bardzo słodkie)
- 2 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 przyprawa w proszku curry (20g) - tego nie żałujemy :)
Im dłużej ogórki będą w zalewie, tym bardziej nabiorą smaku. Ja jadłam po około 2 tygodniach i były już zrobione i pyszne :) Jak pisałam wyżej zrobiłam również w ten sposób cukinię - myślę, że będzie smakować identycznie co ogórki (ponieważ to ta sama rodzina) ale bardzo ciekawa jestem smaku marchewki! Jak tylko ją otworzę zaraz Wam napiszę moje refleksje :) - otworzyłam! Pyszna, chrupiąca, słodziutka i znakomicie przeszła curry!
PS: Ja na te 3 słoiki zrobiłam zalewę z połowy porcji - czyli 3 szklanki wody i pół szklanki octu - wyszły by myślę 3 litrowe słoiki bo zostało mi trochę zalewy..
Smacznego!
zrobie dzieki
OdpowiedzUsuń