Zdrowe, wielowarzywne placki. Świetne do sosów lub jako samodzielne danie z kleksem ketchupu. Są pieczone w piekarniku więc dodatkowo zawierają dużo mniej tłuszczu :)
Składniki (na około 10 placków):
- 1 seler
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Wszystkie warzywa trzemy na tarce o małych oczkach (1 ziemniaka możemy zetrzeć na tarce do ziemniaków - będzie lepsza konsystencja ciasta). Dodajemy jajka, mąkę oraz płatki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy go olejem. Na blachę wykładamy porcję ciasta formując placuszki. Pieczemy w 180 st C przez około 30 minut. Wyciągamy i pozwalamy plackom chwilę odpocząć (lepiej je wtedy "odkleić" od papieru). Podajemy gorące.
Smacznego!
Super przepis
OdpowiedzUsuń