Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- 4 białka
- szklanka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy w proporcjach 1/3 i 2/3 - 1/3 wkładamy do zamrażalnika, natomiast większą część do lodówki. Śliwki pozbawiamy pestek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i na końcu mąkę.
Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy większą porcją ciasta. Na to układamy śliwki jedna przy drugiej rozcięciem ku górze. Na śliwki rozkładamy bezę i ścieramy na wierzch ciasto z zamrażalnika.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na około 45 minut ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz