Takie jak u mnie w domu. Najlepsze ze świeżą pajdą chleba!
Niedługo jesień, sezon na paprykę i cukinię w pełni..
Składniki (na 4 osoby):
- 4 papryki (2 czerwone, 1 zielona, 1 żółta)
- 1 nieduża cukinia
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- puszka pomidorów całych bez skórki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżeczka kminku (całego)
- łyżeczka majeranku
- łyżka masła klarowanego
- pętko dobrej kiełbasy (no chyba, że krótkie to 2 pętka :))
Z wykonaniem tego dania nie ma żadnej filozofii. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekane w kostkę - cebulkę i kiełbasę - i smażę na dużym ogniu aby się ładnie przyrumieniły. Do dużego garnka wrzucam pokrojone w grubą kostkę - cukinię i kolorowe papryki. Podsmażoną cebulkę z kiełbaską przelewam do garnka, daję duży ogień i dokładnie mieszam. Gdy warzywa się lekko podsmażą dodaję posiekane pomidory (odkrawam gniazdka!) wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam i doprowadzam do wrzenia. Następnie daję na malutki ogień i gotuję około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Podaję z chlebem :)
Smacznego!
mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? :) pycha! PIĘKNY BLOG!
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń