Składniki (dla 4 osób, lub 2 na 2 dni):
- 0,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, ewentualnie łopatka lub karczek
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki domowej bułki tartej + do panierowania
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka
Tak więc mielę mięso, na koniec mielę niedbale pokrojoną cebulę. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Odstawiam do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wbijam jajko, dodaję około 2 łyżek bułki tartej (robię ją sama mieląc suche pieczywo maszynką z końcówką do placków ziemniaczanych :P). Z masy (jest ona raczej lepka i klejąca) formuję nieduże, spłaszczone kotlety. Panieruję je w bułce i smażę na mieszance oleju z klarowanym masłem na rumiano po kilka minut z obu stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz