Składniki (na 2 osoby):
- pół kurczaka
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała lub pół dużej cukinii
- po połowie małej zielonej i czerwonej papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (w łupinach!)
- sól, pieprz papryka
- odrobina oleju
Kurczaka dokładnie myję. Ja na wie osoby użyłam pół kurczaka ale przed pieczeniem podzieliłam już go na porcje - ćwiartka z udkiem i ćwiartka z piersią i skrzydełkiem. Dokładnie nacieramy mięso solą, pieprzem i papryką i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny a najlepiej by było na całą noc ;). Warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w małe cząstki, marchewkę w grubsze plasterki, cukinię w grube półplasterki, a paprykę w dużą kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy nieobrane ząbki czosnku, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę i odrobinę oleju. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kuczaka układamy na warzywach, przykrywamy naczynie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy do miękkości kurczaka przez następne 30-40 minut. Pod koniec pieczenia możemy włączyć opcję grill aby skórka się ładnie przyrumieniła.
Kurczak wychodzi soczysty, skórka chrupiąca a danie niebanalne, proste i pyszne.
Smacznego!
sztosik blog
OdpowiedzUsuń