Możemy wykorzystać do ich przyrządzenia mięso z rosołu, możemy również mięso pominąć, w ten sposób kotleciki będą jak znalazł na piątkowy obiad :) Zapraszam.
Składniki (na ok 20 kotlecików):
- 350g mięsa drobiowego ugotowanego (np z rosołu)
- włoszczyzna z rosołu - 2 duże marchewki, 2 duże pietruszki, seler
- 450 g mieszanki warzyw z kalafiorem (u mnie kalafior, brokuł +marchewka) lub 1 kalafior
- duża cebula
- jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia (opcja)
Mrożonkę lub świeży kalafior podgotowujemy, odcedzamy. Wszystkie warzywa i mięso mielimy maszynką do mięsa. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dokładamy bezpośrednio do masy lub mielimy z pozostałymi składnikami. Masę doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko, dodajemy mannę i mieszamy. Delikatnie formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej i odkładamy na talerz. Następnie możemy albo usmażyć kotlety na patelni na tłuszczu lub możemy je upiec w piekarniku (200st C około 30 minut).
Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym w towarzystwie sałaty ze świeżych warzyw :)
Smacznego!
Super!
OdpowiedzUsuńMamy nieco doswiadczenia z palcuszkami warzywnymi i jedno mozna powiedziec - mniam!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Świetny i bardzo wartościowy wpis. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńjest pysznie
OdpowiedzUsuńTo danie smakuje rewelacyjnie
OdpowiedzUsuń