Zakochałam się w nim. Jest to moja wersja tzw chleba zmieniającego życie ;P Pierwszy raz spotkałam go w naszych osiedlowych ekologicznych delikatesach a w przyrządzaniu Inspirowałam się http://www.jadlonomia.com
Jest on złożony z samych ziaren, żadnej mąki i żadnych drożdży naprawdę cudny!
Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 2 szklanki płatków owsianych
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 5 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego
- 1 1/2 szklanki letniej wody
Wodę wymieszać z roztopionym masłem i dodać wszystkie ziarna. Dobrze wymieszać i odstawić do wchłonięcia płynu na około 2h. Piec 50-60 minut w 185 st. C. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Jest to wspaniały pełnowartościowy i zdrowy zamiennik zwykłego pieczywa.
Smacznego!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Troszkę prywaty:
Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Oprócz chemii, operacji, megachemii i radioterapii czeka ją droga zagraniczna terapia... Co się u niej dzieje można śledzić na http://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Witaj-)) przepis brzmi ciekawie mam ochote zrobic ten chleb ,powiedz mi jak on smakuje i czy sie nie kruszy?pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJest bardzo delikatny i smakuje w sumie lnem lekko słodko. Nie kruszy się ale trzeba go kroić dopiero na drugi dzień!
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić masło klarowane?
OdpowiedzUsuńmyślę, że najszybciej zwykłym masłem :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń