Na wstępie napiszę, że można to danie zrobić również z szynki wieprzowej (schabu nie polecam, ponieważ jest zbyt chudy) a jeżeli nie masz czasu, składników lub bardzo nie chce Ci się stać w kuchni ,możesz mój sos zastąpić majonezem - taka wersja będzie po prostu ekspresowa i też pyszna (niedługo na blogu :))
Składniki (na 2 osoby):
- ładna nie bardzo przerośnięta karkówka ok pół kg (taka, aby dało się wykroić przynajmniej 4 plastry)
- 1 duża cebula
- plastry sera żółtego
- pikantna marynata - składniki:
Mięso kroję na ok 0,5-1 cm plastry i marynuję w sosie według tego przepisu KLIK!
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 5 łyżek ketchupu
- 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy
Zasada jest taka - im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej, ja zostawiam na noc ale z braku laku dobrze by było chociaż na pół godziny. Po tym czasie rozbijam dobrze każdy plaster i wykładam na blasze piekarnikowej (na folii lub papierze do pieczenia). Na każdym plastrze układam pokrojoną w piórka cebulę i zakrywam całe mięso folią aluminiową. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (grzałki góra + dół). Po upływie pół godziny odkrywam folię a na każdą porcję mięsa układam plastry żółtego sera. Zapiekam kolejne 15 minut do momentu, aż ser się stopi i zarumieni. Podaję z młodymi ziemniaczkami i gotowaną rzodkiewką :) Pycha!
Smacznego!
fajnei tu
OdpowiedzUsuń