Zupa z przepisu Pascala Brodnickiego ale z małym dodatkiem, który uratował całe danie :)
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 100 ml wina białego półwytrawnego
- litr wywaru jarzynowego lub mięsnego
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka mąki
- do podania bagietka + ser żółty
Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż cebula uzyska brązowy kolor (ok 20 min). Cebulę posypać mąką i dokładnie wymieszać. Stopniowo, cały czas mieszając, zalewać wywarem, dolać wino, doprawić i gotować jeszcze 15-20 minut. Mnie się nie udało uzyskać brązowego koloru, dodałam więc koncentratu ale polecam go dodać nawet jeżeli kolor będzie ok, ponieważ bardzo fajnie podkreśla smak cebuli i wina.
Bagietkę pokroić na kromki, posypać startym żółtym serem i zapiec. Tak przygotowane grzanki ułożyć na powierzchni zupy i podawać.
Pycha :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz