Ta wersja szarlotki jest bardzo dekoracyjna. Fotograf ze mnie żaden ale wierzcie mi, wygląda ładnie i apetycznie. Zrobi wrażenie na gościach nie tylko z powodu ślicznej piankowej bezy ale również zaskoczy smakiem czarnej porzeczki z jabłkami :)
Składniki na ciasto (na blachę do tatry średnicy 26cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 2 żółtka
Margarynę siekam z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Ja sobie ułatwiam sprawę tłuczkiem do ziemniaków. Polecam bardzo, ponieważ rewelacyjnie "sieka" tłuszcz z mąką :) Gdy mam już małe grudki margaryny dodaję 2 żółtka i mieszam nożem do momentu, aż ciasto mi zwiąże płynne jajko. W tym momencie trzeba już użyć dłoni. Szybko zagniatam ciasto i wylepiam nim dno i boki blachy. Ja mam czarną blachę, więc boków w ogóle nie smaruję niczym a na dno wycinam kółko papieru do pieczenia. Tak wylepione ciasto wkładam do lodówki.
Włączam piekarnik na 170 st. C. na dolną grzałkę.
Składniki na słodki środek:
- 3 jabłka (ja użyłam LOBO i wyszło pysznie)
- garść czarnej porzeczki
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru waniliowego
W czasie, gdy moje ciasto się chłodzi w lodówce ja obieram jabłka, kroję na ćwiartki a potem niedbale w około 2-3mm plasterki. Wrzucam do miski i zasypuję 1 łyżką kaszy manny i cukrem waniliowym. Używam kaszy manny aby związała ewentualny sok z jabłek.
Składniki na bezę:
- 2 białka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka proszku budyniu waniliowego
Białka ubijam z solą na sztywną pianę, następnie dodaję partiami cukier. Na końcu dodaję cytrynę i budyń.
Wyciągam blachę z ciastem z lodówki. Na powierzchni ciasta sypię równomiernie pozostałą łyżkę kaszy manny. Wysypuję jabłka. Na jabłka sypię czarną porzeczkę (nie ma być jej dużo, ponieważ ma podkreślić smak szarlotki a nie ją zdominować). Na koniec wykładam delikatnie bezę. Ciasto wkładam do piekarnika i piekę około 40 minut.
Smacznego!!!
Podoba mi się takie połączenie :)
OdpowiedzUsuń