dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

wtorek, 10 czerwca 2014

Placki ziemniaczane z sosem pomidorowo-czosnkowym

Placki w takiej wersji je się u mnie w domu. Zapraszam :)




Składniki na sos:
  • 1 udko
  • 0,5l wody
  • sól, pieprz, wegeta
  • świeży czosnek
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka do zagęszczenia
 Udko gotuję w wodzie z przyprawami. Ugotowane mięso oddzielam i siekam na drobne kawałki, wrzucam z powrotem do wywaru. Dodaję koncentrat pomidorowy (około pół dużego słoiczka), przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam. Na koniec zagęszczam mąką i w razie konieczności jeszcze doprawiam.

Składniki na 12 placków:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki kopiaste mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Ziemniaki ścieram na tarce do ziemniaków, tak samo postępuję z cebulą, Ciasto solę, pieprzę, wbijam jajko i mieszam. Następnie dodaję mąkę (około 2 łyżki), do osiągnięcia gęstej konsystencji. Placki smażę na rozgrzanym oleju, wykładam na ręcznik papierowy.

Placki układam na talerzu i polewam sosem. Ja wolę mniejsze placki ponieważ wygodnie się je smaży i wygodnie je :) Pozostałe po obiedzie suche placki chętnie zjadam same lub z cukrem (cebula w składzie w ogóle mi nie przeszkadza są pyszne z cukrem!).

PS: Jeżeli zostanie nam sos można go śmiało zamrozić!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne