Oczywiście tak szybko tylko z szybkowaru :)
Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz, papryka
- sos sojowy
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szynkę kroję w około centymetrowe plastry i rozbijam dokładnie tłuczkiem. Mięso przyprawiam solą, pieprzem i papryką - odstawiam na chwilę a w tym czasie kroję cebulkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam na dużym ogniu każdy plaster mięsa po czym odkładam do szybkowaru. Na koniec wrzucam na patelnię cebulę - lekko podsmażam i zalewam wodą (ok 1 szklanka) aby rozpuścić cały smak, który pozostał na patelni. Wlewam wszystko do szybkowara. Zamykam i gotuję od gwizdka przez 25 minut. Oczywiście można zrobić to danie w garnku lub na patelni wtedy dusimy do miękkości mięsa. Po upływie zadanego czasu wyrównuję ciśnienie w szybkowarze, otwieram pokrywę i doprawiam sosem sojowym. Następnie zabielam mąką - w 100 ml wody rozpuszczam obie mąki i wlewam tą mieszankę na wrzący sos. Jeszcze raz doprawiam i można podawać :) Na zdjęciu widać sos jeszcze przed zagęszczeniem. Tak przyrządzona szynka jest rozpływająca a sos bardzo esencjonalny. Polecam!
Smacznego!
fajny blog
OdpowiedzUsuńTen sos trafił w mój gust.
OdpowiedzUsuń