dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

sobota, 7 czerwca 2014

Pyszny sos z szynki w 30 minut!

Oczywiście tak szybko tylko z szybkowaru :)


Składniki:
  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 mała cebulka
  • sól, pieprz, papryka
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 Szynkę kroję w około centymetrowe plastry i rozbijam dokładnie tłuczkiem. Mięso przyprawiam solą, pieprzem i papryką - odstawiam na chwilę a w tym czasie kroję cebulkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i obsmażam na dużym ogniu każdy plaster mięsa po czym odkładam do szybkowaru. Na koniec wrzucam na patelnię cebulę - lekko podsmażam i zalewam wodą (ok 1 szklanka) aby rozpuścić cały smak, który pozostał na patelni. Wlewam wszystko do szybkowara. Zamykam i gotuję od gwizdka przez 25 minut. Oczywiście można zrobić to danie w garnku lub na patelni wtedy dusimy do miękkości mięsa. Po upływie zadanego czasu wyrównuję ciśnienie w szybkowarze, otwieram pokrywę i doprawiam sosem sojowym. Następnie zabielam mąką - w 100 ml wody rozpuszczam obie mąki i wlewam tą mieszankę na wrzący sos. Jeszcze raz doprawiam i można podawać :) Na zdjęciu widać sos jeszcze przed zagęszczeniem. Tak przyrządzona szynka jest rozpływająca a sos bardzo esencjonalny. Polecam!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz