Zrobione oczywiście na rosole ;)
Składniki na 8 tymbalików:
- 0,8 l rosołu drobiowego
- 1 kurczak (1,5 kg)
- 1 duża marchewka z rosołu
- natka pietruszki
- 4 kopiaste łyżeczki żelatyny wieprzowej
- cytryna do przystrojenia
na dnie układamy posiekaną natkę pietruszki lub wkładamy po 1 dużym listku. Na to posypujemy po łyżeczce pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę marchewki. Mięso z rosołu obieramy i siekamy nożem na małe kawałeczki. Wypełniamy kubeczki mięsem, na koniec posypujemy znowu marchewką. Do osobnego naczynia wlewamy rosół, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Rosół doprawiamy jeszcze solą i obficie pieprzymy (nawet, gdy rosół jest dobrze doprawiony lepiej jest go jeszcze mocniej doprawić). Zalewamy każdy pojemniczek rosołem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie chowamy do lodówki do stężenia. Podajemy na półmisku przystrojone cytryną.
Smacznego!
wedlinka mniam
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń