dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

niedziela, 1 czerwca 2014

Kolorowe tymbaliki z kurczaka

Galaretki w wersji mini - wygodne i bardzo ładnie prezentują się na półmisku.



Zrobione oczywiście na rosole ;)

Składniki na 8 tymbalików:
  • 0,8 l rosołu drobiowego
  • 1 kurczak (1,5 kg)
  • 1 duża marchewka z rosołu
  • natka pietruszki
  • 4 kopiaste łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • cytryna do przystrojenia
Szykujemy 8 małych pojemniczków
na dnie układamy posiekaną natkę pietruszki lub wkładamy po 1 dużym listku. Na to posypujemy po łyżeczce pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę marchewki. Mięso z rosołu obieramy i siekamy nożem na małe kawałeczki. Wypełniamy kubeczki mięsem, na koniec posypujemy znowu marchewką. Do osobnego naczynia wlewamy rosół, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Rosół doprawiamy jeszcze solą i obficie pieprzymy (nawet, gdy rosół jest dobrze doprawiony lepiej jest go jeszcze mocniej doprawić). Zalewamy każdy pojemniczek rosołem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie chowamy do lodówki do stężenia. Podajemy na półmisku przystrojone cytryną.

Smacznego!

2 komentarze:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne