dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

piątek, 6 czerwca 2014

Naleśniki z fetą i szpinakiem

Możnaby powiedzieć klasyka ;P Pyszne zielone naleśniki a do nich może nietypowy sos jogurtowy z fetą, czosnkiem i koperkiem..

 

Składniki na ciasto naleśnikowe (ok 13 szt):
  • 120 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • ok 1,5 szklanki mąki
  • sól
  • 1 brykiecik szpinakowy + woda z rozmrożenia szpinaku
Składniki ciasta miksujemy w blenderze. W razie konieczności dolewamy trochę wody lub dodajemy trochę mąki. Jak wiemy ciasto powinno mieć konsystencję "kleju do tapet" (cytat z mojego męża :)). Można dodać więcej szpinaku, ale ja chciałam uzyskać tylko delikatny zielony kolor a nie smak szpinaku - szpinakowe będzie nadzienie więc bez przesady. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut.

Nadzienie:
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • pół kostki sera typu feta
  • czosnek granulowany
  • pół łyżki masła klarowanego
 Sos do naleśników
  •  kubeczek jogurtu naturalnego
  • łyżka sera typu feta
  • koperek
  • sól, pieprz
  • mały ząbek czosnku
Farsz: Masło rozpuszczamy na patelni dodajemy szpinak, doprawiamy go czosnkiem i smażymy do odparowania wody. Do gorącego szpinaku dajemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie jeszcze solą czy czosnkiem.

Sos: Fetę rozcieramy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek i poszatkowany drobno świeży koperek. Doprawiamy.

Naleśniki smarujemy szpinakiem i zawijamy w rulonik lub składamy w kopertę. Podajemy z kleksem sosu, posypujemy koperkiem. Pyszne!

Smacznego!

1 komentarz: