Możnaby powiedzieć klasyka ;P Pyszne zielone naleśniki a do nich może nietypowy sos jogurtowy z fetą, czosnkiem i koperkiem..
Składniki na ciasto naleśnikowe (ok 13 szt):
- 120 ml wody
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- ok 1,5 szklanki mąki
- sól
- 1 brykiecik szpinakowy + woda z rozmrożenia szpinaku
Nadzienie:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- pół kostki sera typu feta
- czosnek granulowany
- pół łyżki masła klarowanego
- kubeczek jogurtu naturalnego
- łyżka sera typu feta
- koperek
- sól, pieprz
- mały ząbek czosnku
Sos: Fetę rozcieramy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek i poszatkowany drobno świeży koperek. Doprawiamy.
Naleśniki smarujemy szpinakiem i zawijamy w rulonik lub składamy w kopertę. Podajemy z kleksem sosu, posypujemy koperkiem. Pyszne!
Smacznego!
klasyka w najlepszym wydaniu ;)
OdpowiedzUsuń