Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- garść oliwek
- 2 pomidory
- 50 g sera typu feta
- tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka
- 1 łyżka oleju
Teraz są dwie opcje dalszego postępowania:
Opcja I (mniej stania w kuchni i ja taką zrobiłam): W naczyniu żaroodpornym układamy zamarynowane piersi, nakładamy na nie kolejno pomidory oliwki i posypujemy fetą. Wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut. Wyjmujemy i gotowe :)
Opcja II - (ładniej się prezentuje na talerzu - są rumiane i mają troszkę inny smak): Zamarynowane piersi obsmażamy krótko na patelni, układamy w naczyniu żaroodpornym a na nich układamy pomidory, oliwki i posypujemy fetą. Zapiekamy 10-15 minut. Wyjmujemy i podajemy.
W obu wersjach otrzymujemy pyszne i lekkie danie. Możemy użyć zielonych oliwek (tak było oryginalnie w przepisie) ale ja nie lubię dlatego dałam czarne. Danie jest niskokaloryczne, pyszne z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Smacznego!
PS: przepis pochodzi z magazynu "Sól i pieprz".
supcio blog
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kompozycje smakowe. Jestem przekonana że smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńOliwki z pewnością pasują tu super.
OdpowiedzUsuń