Banalne w wykonaniu. Nie przejmujemy się czy owoce nam opadną na dno ciasta bo już tam są! :)
Ciasto jest proste i nie wymaga nawet użycia miksera. Jego bazę stanowi zmodyfikowany przepis na szybki piernik (!) dżem zastąpiłam sokiem z pomarańczy natomiast przyprawy korzenne ustąpiły świeżo startej skórce pomarańczowej. CIasto jest przyjemnie wilgotne, ciężkie, babkowate.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1 jajko
- szklanka mleka
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- szklanka oleju
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 długie łodygi rabarbaru
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. W 1 misce mieszamy wszystkie płynne składniki, w drugiej sypkie (suche składniki mieszamy trzepaczką w celu napowietrzenia). Do suchych składników wlewamy płynne i szybko mieszamy. W tortownicy o średnicy 26 cm układamy na dnie rabarbar a na niego wylewamy delikatnie ciasto. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Pieczemy około 35 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz