Z wierzchu wyglądają normalnie. Środek kryje rozpływający się ser i wyrazistą w smaku paprykę konserwową! Dzięki tym dodatkom nie wychodzą suche :)
Składniki:
- pół kg mięsa mielonej piersi z indyka
- mała cebula
- 1 papryka konserwowa bez skórki
- kawałek sera żółtego (ja użyłam wędzonego)
- sól, pieprz, papryka
- 1 jajko
- bułka tarta
Mięso przepuszczam przez maszynkę razem z niedbale pokrojoną cebulą. Zmieloną masę doprawiam solą, pieprzem, papryką. Dodaję jajko a następnie wsypuję bułkę tatą tak, aby uzyskać dość gęstą konsystencję masy. Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie kroję w drobną kostkę ser żółty i paprykę. Na patelni rozgrzewam olej z dodatkiem odrobiny masła. Z miski nabieram na dłoń porcję mięsa (robię to dużą łyżką), rozpłaszczam, nakładam na środek kilka kosteczek sera i papryki, i zakrywam resztą mięsa formując kotlety (tak jak knedle). Gotowe kotlety obtaczam w bułce tartej i kładę na rozgrzany tłuszcz. Smażę kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń