Pyszny, banalnie prosty choć czasochłonny. Polecam każdemu!
Mam wspaniały przepis na pyszny chleb na zakwasie (od Lucy :)). Sekretem tego przepisu jest posiadanie zaczynu z poprzedniego chlebka. Właśnie tu pojawia się problem, ponieważ co, jeśli go nie mamy? I tu przychodzi z pomocą żurek. Nie każdy ma talent i chęć aby zrobić swój zakwas. Żurek dodatkowo nadaje temu wypiekowi niesamowity smak i aromat.
Składniki:
- 200g mąki pszennej razowej
- 300g mąki żytniej
- łyżka soli
- szklanka płatków owsianych
- garść siemienia lnianego (Możemy również dodać różne ziarna - słonecznik, dynię ale pamiętajmy, że im cięższy chleb tym mniej wyrośnie)
- 500 ml żurku
PS: Możemy odłożyć sobie około łyżki surowego ciasta (przed włożeniem do keksówki). Przekładamy porcję ciasta do słoiczka i chowamy do lodówki. W ten sposób otrzymujemy zaczyn do chlebka Lucy :) - i wtedy dajemy już zamiast żurku 500 ml wody. Zaczyn można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.
Smacznego! :)
Przepis bierze udział a akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz