dlaczego ten blog..

Założyłam tego bloga dla mojej chrześnicy Natalki Staśko. Zdiagnozowano u niej nowotwór złośliwy Neuroblastoma IV stopnia. Jest już po 8 cyklach chemii, operacji wycięcia guza, autoprzeszczepie, megachemii i radioterapii. Teraz czeka ją droga zagraniczna terapia. BYĆ MOŻE TEN BLOG PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TEGO, ŻE UDAŁO SIĘ TĘ TERAPIĘ ZORGANIZOWAĆ.. Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁABYM WSZYSTKIM PODZIĘKOWAĆ ZA POMOC I WSPARCIE.. Dziękuję ;* Natalka jedzie do Włoch na leczenie! :)Co się u niej dzieje można śledzić na ttp://natalkastasko.blogspot.com/ oraz https://www.facebook.com/natalka.stasko

wtorek, 10 czerwca 2014

12 godzinny chleb pszenno-razowy na zakwasie żurkowym

Pyszny, banalnie prosty choć czasochłonny. Polecam każdemu!

 



Mam wspaniały przepis na pyszny chleb na zakwasie (od Lucy :)). Sekretem tego przepisu jest posiadanie zaczynu z poprzedniego chlebka. Właśnie tu pojawia się problem, ponieważ co, jeśli go nie mamy? I tu przychodzi z pomocą żurek. Nie każdy ma talent i chęć aby zrobić swój zakwas. Żurek dodatkowo nadaje temu wypiekowi niesamowity smak i aromat.

Składniki:
  • 200g mąki pszennej razowej
  • 300g mąki żytniej
  • łyżka soli 
  • szklanka płatków owsianych
  • garść siemienia lnianego (Możemy również dodać różne ziarna - słonecznik, dynię ale pamiętajmy, że im cięższy chleb tym mniej wyrośnie)
  • 500 ml żurku
Najlepiej dzień wcześniej otworzyć żurek i "dokarmić" go łyżką mąki żytniej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia rano mieszamy żurek z pozostałymi składnikami (łyżką), przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy foliową torebką i odstawiamy na około 12 godzin. Wieczorem ściągamy foliową torebkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na 70 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce (najlepiej całą noc).

PS: Możemy odłożyć sobie około łyżki surowego ciasta (przed włożeniem do keksówki). Przekładamy porcję ciasta do słoiczka i chowamy do lodówki. W ten sposób otrzymujemy zaczyn do chlebka Lucy :) - i wtedy dajemy już zamiast żurku 500 ml wody. Zaczyn można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.

Smacznego! :)

Przepis bierze udział a akcji:

Pieczemy Polski Chleb

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz