Prosta i smaczna, doskonała na piątkowy obiad.
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- kg miękkich jabłek np. LOBO
- cynamon
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 kostki masła
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy połowę porcji masła i wsypujemy jabłka. Dusimy je razem z cukrem i cynamonem aż zmienią kolor i puszczą sok. Do naczynia żaroodpornego przekładamy 1/2 ryżu (1 woreczek) , na to połowę jabłek, następną warstwę ryżu i kończymy jabłkami. Wygładzamy powierzchnię jabłek i nakładamy na nie plasterki masła. Zapiekamy w temperaturze 180 st. C. przez około 20-30 minut.
Zapiekankę podajemy z sosem z kwaśnej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego :) Pycha!
Smacznego!
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń