Proste ciasto babkowe do wszystkich owoców (też mrożonych)
Przepis dostałam od znajomej. Jest on o tyle ciekawy, że mamy dwa rodzaje tłuszczu - margarynę i olej. Daje to jednak wspaniałe połączenie - ciasto jest wilgotne i puszyste - przepyszne!
Składniki na dużą blachę:
- kostka margaryny
- 1/3 szklanki oleju
- 5 jaj
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać. Następnie dodawać stopniowo na przemian po trochu mąki i oleju.
Cisto wylać na blachę, na ciasto ułożyć owoce np. śliwki (mogą być mrożone!).
Piec 40-45 minut w 180 st C.
Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz