Moja propozycja to sushi maki z ogórkiem, papryką i wędzonym łososiem i nigiri z wasabi, łososiem i papryką.. Zapraszam.
Składniki (na 2 osoby):
- szklanka ryżu do sushi
- ocet ryżowy
- sól, cukier
- 2 arkusze nori
- opakowanie łososia wędzonego w plastrach
- 1 papryka konserwowa bez skórki
- duży ogórek
- wasabi
RYŻ: Ryż przelać na sicie kilkakrotnie wodą, następnie przesypać do garnka i zalać szklanką wody. Odstawić na około pół godziny. Po tym czasie zagotować ryż i skręcić na najmniejszy gaz. Gotować około 15 minut pod przykryciem, aż wyparuje cała woda (u mnie wyparowała dużo wcześniej więc trochę podlewałam i często mieszałam!). Ugotowany ryż przełożyć do miski (nie do metalowej!). Doprawiamy solą, cukrem i łyżką octu ryżowego. Odstawiamy do ostudzenia.
SUSHI MAKI: Przygotowujemy warzywa i rybę - kroimy w około cm paski paprykę i łososia, natomiast ogórka w ósemki. Na blacie układamy matę bambusową, na nią kładziemy pół arkusza nori (szerszą stroną do siebie). Na nori wykładamy ryż - około 1 dużej łyżki na arkusz - i wylepiamy zostawiając około centymetrowy pasek. Na środku ryżu wzdłuż arkusza smarujemy wasabi a następnie kładziemy paski warzyw i ryby. Delikatnie zwijamy. Kroimy bardzo ostrym nożem na około 1,5-2 cm plastry. Po każdym plastrze nóż myjemy i przecieramy wilgotną szmatką (możemy również zwilżyć nóż olejem).
NIGIRI: Z ryżu formujemy dłońmi wałeczki wielkości około 4cm x 2cm. Łososia kroimy na plastry o takich samych wymiarach. Każdy pasek ryby smarujemy wasabi i kładziemy na ryżu posmarowaną stroną. Wierzch dekorujemy - ja użyłam paseczków papryki.
Sushi podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Jemy oczywiście pałeczkami :)
Smacznego!
PS: Niebawem dodam więcej zdjęć..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz