Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
- kostka margaryny
- pół kg wiśni (wydrylowanych)
- 4 białka
- pół szklanki cukru
Ciasto wyrabiamy - siekamy mąkę z cukrem i z margaryną, dodajemy żółtka i śmietanę, zagrniamy nożem i szybko wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części, Wylepiamy dno formy (dużej prostokątnej), na to wykładamy owoce. Zalewamy ubitą bezą z białek i cukru, i urywamy na wierzch pozostałą część ciasta.
Pieczemy około 45 minut 180 st C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz